Loading...

Babka jajowata

Główna / Kompendium / Babka jajowata
Nazwa polska: Babka jajowata Nazwa łacińska: Plantago ovata

Babka jajowata (Plantago ovata) to doskonałe źródło błonnika rozpuszczalnego, który łagodnie, ale skutecznie reguluje pracę jelit, nie powoduje wzdęć i jest bezpieczny dla przewodu pokarmowego.

Podobnie jak inne produkty bogate w błonnik, babka jajowata pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, a także poprawia gospodarkę glukozy u osób chorych na cukrzycę typu 2.

Właściwości

  • Pozytywnie wpływa na działanie przewodu pokarmowego i eliminuje zaparcia

Babka jajowata to przede wszystkim środek, który przyspiesza pasaż treści pokarmowej w jelitach. Jej działanie przeczyszczające jest dużo łagodniejsze niż senesu, czy kofeiny. Babka jajowata jest szczególnie bogata w błonnik rozpuszczalny, który nie ulega fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym. Dzięki temu może pochłaniać i zatrzymywać duże ilości wody, co powoduje zwiększenie i zmiękczenie mas kałowych oraz ułatwia wypróżnianie.

Wyjątkowość błonnika zawartego w babce jajowatej polega na tym, że dzięki braku podatności na fermentację nie powoduje wzdęć, a nawet ogranicza je.

  • Pomaga obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i LDL u osób z hipercholesterolemią

Babka jajowata wykazuje zdolność do wiązania kwasów żółciowych w jelitach powodując ich zwiększone wydalanie. Obniżenie poziomu kwasów żółciowych uruchamia mechanizm, który powoduje, że obecny w organizmie cholesterol zaczyna być zużywany na produkcję nowych kwasów żółciowych w wątrobie. W ten sposób poziom cholesterolu całkowitego w organizmie obniża się.

W metaanalizie badań nad właściwościami babki jajowatej zaobserwowano, że jej spożywanie przez pacjentów z hipercholesterolemią (w sumie 1030 osób) powoduje obniżenie całkowitego poziomu cholesterolu oraz frakcji LDL. Efekt ten zależny jest od dawki i długości przyjmowania babki jajowatej, a więc lepiej działa większa dawka i dłuższy okres suplementacji. Najwyższa badana dawka wynosiła 20 g. [2]

  • Może wpływać na obniżenie poziomu triglicerydów we krwi u diabetyków

Jedno z przeprowadzonych badań wskazuje na spadek poziomu triglicerydów o średnio 26% u mężczyzn chorych na cukrzycę typu 2. Pacjenci spożywali 5 g babki jajowatej 3 razy dziennie przez 6 tygodni. Nie odnotowano takiego efektu u osób zdrowych. [3]

  • Obniża poposiłkową odpowiedź glikemiczną u diabetyków i u osób zdrowych

Badania sugerują, że babka jajowata hamuje wchłanianie glukozy po spożyciu posiłku. U pacjentów z cukrzycą typu 2 odnotowano obniżenie wchłaniania glukozy po posiłku o 12%, co zmierzono po 6-tygodniowym okresie przyjmowania babki jajowatej. Efekt ten nie pojawił się, kiedy po 4 tygodniach od zaprzestania suplementacji powtórzono testy, co wskazuje na krótkotrwałe działanie babki jajowatej. [4]

U osób zdrowych suplementujących babkę jajowatą również zaobserwowano efekt obniżonego wchłaniania glukozy po posiłku.

Tą właściwość babka jajowata zawdzięcza temu, że błonnik w niej zawarty tworzy bardzo lepkie żele w przewodzie pokarmowym, które spowalniają i obniżają wchłanianie węglowodanów.

  • Wydłuża okres bezobjawowy w chorobie Colitis ulcerosa (wrzodziejące zapalenie jelita grubego)

U pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, którzy w okresie remisji spożywali po 10g babki jajowatej 2 razy dziennie, zaobserwowano wydłużenie okresu remisji choroby. Efekt był porównywalny do działania typowego leku stosowanego w tej chorobie (500mg mesalaminy stosowane 3 razy dziennie). [5]

Dostępne produkty

 

Źródła

  1. http://examine.com
  2. Wei ZH, et al Time- and dose-dependent effect of psyllium on serum lipids in mild-to-moderate hypercholesterolemia: a meta-analysis of controlled clinical trials . Eur J Clin Nutr. (2009)
  3. Rodríguez-Morán M, Guerrero-Romero F, Lazcano-Burciaga G Lipid- and glucose-lowering efficacy of Plantago Psyllium in type II diabetes . J Diabetes Complications. (1998)
  4. Sierra M, et al Therapeutic effects of psyllium in type 2 diabetic patients . Eur J Clin Nutr. (2002)
  5. Fernández-Bañares F, et al Randomized clinical trial of Plantago ovata seeds (dietary fiber) as compared with mesalamine in maintaining remission in ulcerative colitis. Spanish Group for the Study of Crohn’s Disease and Ulcerative Colitis (GETECCU) . Am J Gastroenterol. (1999)

Dodaj Komentarz


autoresponder system powered by FreshMail