Loading...

Cynamon

Główna / Kompendium / Cynamon
Nazwa polska: Cynamon Nazwa łacińska: Cinnamomum

Cynamon to przyprawa, której przypisuje się zdolność do poprawy metabolizmu glukozy u pacjentów chorych na cukrzycę typu 2. Coraz więcej badań dowodzi, że suplementacja cynamonem może wspierać terapię cukrzycy.

Substancje bioaktywne zawarte w cynamonie wykazują zdolność do hamowania aktywności enzymów odpowiedzialnych za trawienie węglowodanów, co w rezultacie prowadzi do obniżonego wchłaniania glukozy w jelitach, a tym samym zapobiega wysokim skokom glukozy we krwi. [1]

MHCP (hydroksychalkon metylowy) to składnik cynamonu, który charakteryzuje się działaniem podobnym do insuliny. Aktywuje on receptory na powierzchni komórek, umożliwiając dostarczenie im glukozy, dzięki czemu może przyczynić się do poprawy insulinowrażliwości tkanek. Działanie MHCP jest jednak wolniejsze niż insuliny (insulina działa w ciągu 10 minut po dotarciu do komórki, a MHCP potrzebuje 30-60 minut) i zależy od spożytej dawki cynamonu. [2,3]

Do pozytywnego wpływu cynamonu na gospodarkę glukozy we krwi zalicza się również jego zdolność do poprawy funkcji insuliny, co zaobserwowano w badaniach laboratoryjnych. [4]

Pojawia się coraz więcej badań z udziałem pacjentów chorych na cukrzycę typu 2, których rezultaty są obiecujące. Wyniki pokazują, że cynamon może zapobiegać hiperglikemii i redukować poposiłkowy wzrost glukozy we krwi u pacjentów. [5,6,7,8]

Należy jednak pamiętać, że suplementacja cynamonem nie może zastąpić modyfikacji stylu życia i leczenia insuliną, które są podstawą terapii cukrzycy, lecz może ją wspierać.

Bezpieczna dzienna doustna dawka cynamonu mieści się w ilości do 6 gramów (jedna czubata łyżeczka).

Dostępne produkty

Źródła

  1. http://examine.com
  2. Adisakwattana S. i wsp. Inhibitory activity of cinnamon bark species and their combination effect with acarbose against intestinal α-glucosidase and pancreatic α-amylase. http://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Imparl-Radosevich J. i wsp. Regulation of PTP-1 and insulin receptor kinase by fractions from cinnamon: implications for cinnamon regulation of insulin signalling. http://www.ncbi.nlm.nih.gov
  4. Anderson R.A. i wsp. Isolation and characterization of chalcone polymers from cinnamon with insulin-like biological activity. https://www.ars.usda.gov
  5. Broadhurst C.L i wsp. Insulin-like biological activity of culinary and medicinal plant aqueous extracts in vitro. http://www.ncbi.nlm.nih.gov
  6. Mang B. i wsp. Effects of a cinnamon extract on plasma glucose, HbA, and serum lipids in diabetes mellitus type 2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov
  7. Pham A.Q. i wsp. Cinnamon supplementation in patients with type 2 diabetes mellitus. http://www.ncbi.nlm.nih.gov
  8. Kirkham S. i wsp. The potential of cinnamon to reduce blood glucose levels in patients with type 2 diabetes and insulin resistance. http://www.ncbi.nlm.nih.gov

Dodaj Komentarz


autoresponder system powered by FreshMail