Loading...

Jagody acai

Główna / Kompendium / Jagody acai
Nazwa polska: Euterpa warzywna Nazwa łacińska: Euterpe oleracea Nazwa zwyczajowa: Acai

Jagody acai – te ciemnopurpurowe owoce pochodzą z palmy acai (Euterpe oleracea), która występuje w Ameryce Łacińskiej i Południowej. Zaliczane są do superfoods ze względu na swoje wyjątkowo silne właściwości antyoksydacyjne, które zawdzięczają wysokiej zawartości polifenoli.

Właściwości

  • Jagody acai zaliczane są do produktów o najwyższej pojemności antyoksydacyjnej na świecie.

Pojemność antyoksydacyjna to zdolność danego produktu do pochłaniania wolnych rodników tlenowych. Mierzona jest za pomocą skali ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), na której znajdują się produkty żywnościowe i suplementy z całego świata.

Silne właściwości antyoksydacyjne jagód acai przyczyniają się do spowalniania procesów starzenia się organizmu. Mogą być wykorzystane w prewencji i terapii nowotworów, a także w leczeniu stanów zapalnych. [1, 2]

Jagody acai są niezwykle bogate w antocyjany, związki należące do polifenoli. Udowodniono, że antocyjany pozytywnie oddziałują na mózg i poprawiają pamięć dzięki temu, że zwiększają dopływ krwi do mózgu, stymulują przewodzenie sygnałów nerwowych i chronią neurony przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

Warto włączyć jagody acai do diety osób chorych na Alzheimera i Parkinsona, ponieważ zawarte w nich wysokie ilości antyoksydantów mogą spowolnić postępowanie zmian neurodegeneracyjnych. [3, 4]

  • Jagody acai pozytywnie oddziałują na układ sercowo-naczyniowy.

W badaniach wykazano, że spożywanie wysokich ilości antocyjanów przyczynia się do obniżenia ryzyka zawału serca aż o 32%. 

Spożywanie jagód acai sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu LDL we krwi. Ponadto substancje bioaktywne zawarte w acai chronią naczynia krwionośne przed uszkodzeniem, poprawiają ich kondycję i zapobiegają powstawaniu blaszki miażdżycowej. [3, 4, 5]

  • Spożywanie jagód acai pozytywnie wpływa na gospodarkę glukozy.

W badaniu z 2011 r. testowano wpływ codziennego spożywania jagód acai na parametry metaboliczne dorosłych osób z nadwagą. Po miesiącu okazało się, że poziom glukozy we krwi u badanych osób obniżył się, zmalało również stężenie insuliny we krwi. [5]

Zastosowanie

  • Wspomaganie terapii chorób związanych ze stanem zapalnym organizmu: otyłość, cukrzyca, miażdżyca, choroby nowotworowe, nieswoiste zapalenia jelit, przewlekła niewydolność nerek, poliobturacyjna choroba płuc, choroby oczu, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca i inne
  • Wspomaganie terapii chorób neurodegeneracyjnych: Alzheimera i Parkinsona
  • Spowolnienie starzenia się organizmu, poprawa kondycji fizycznej i funkcji poznawczych u osób starszych

Dostępne produkty

Źródła

1. https://www.superfoodly.com
2. https://www.organicfacts.net
3. http://www.medicalnewstoday.com
4. http://www.todaysdietitian.com
5. Effects of Açai (Euterpe oleracea Mart.) berry preparation on metabolic parameters in a healthy overweight population: A pilot study. http://nutritionj.biomedcentral.com

Dodaj Komentarz


autoresponder system powered by FreshMail