Loading...

Maitake grzyb

Główna / Kompendium / Maitake grzyb
Nazwa łacińska: Grifola frondosa Nazwa zwyczajowa: Maitake

Właściwości prozdrowotne

Swoje niezwykłe działanie na ludzki organizm grzyby maitake zawdzięczają obecnym w nich beta-glukanom, które znajdują się pod postacią frakcji D i MD. Są to frakcje wielkocząsteczkowe, które uważane są za najbardziej aktywne. Beta-glukany to polisacharydy o szeroko przebadanych właściwościach prozdrowotnych. Wykazano, że te, które znajdują się w grzybach maitake, spożywane regularnie:

  • Stanowią doskonałą profilaktykę nowotworów,
  • Wspierają naturalne mechanizmy odpornościowe organizmu,
  • Pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi, przy czym obniżają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego,
  • Korzystnie wpływają na gospodarkę glukozy zarówno osób zdrowych jak i chorych na cukrzycę typu 2,
  • Wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Grzyby maitake obecne są w lekach przeciwnowotworowych stosowanych w Japonii. Uważa się, że uzupełnienie chemioterapii grzybami maitake poprawia jej skuteczność, a dodatkowo łagodzi skutki uboczne z nią związane, takie jak utrata włosów, ból i nudności.

Grzyby maitake uważane są ponadto przez Japończyków za adaptogen, co oznacza, że wspierają one ludzki organizm w codziennym funkcjonowaniu i pozytywnie wpływają na witalność, siłę i samopoczucie.

Zastosowanie

  • pomocniczo w terapiach nowotworowych oraz AIDS
  • pomocniczo w terapii cukrzycy typu 2
  • hipercholesterolemia i nadciśnienie
  • podwyższony poziom glukozy we krwi
  • profilaktyka chorób serca i układu krążenia
  • profilaktyka nowotworów
  • obniżona odporność
  • syndrom chronicznego zmęczenia

Dostępne produkty

Dodaj Komentarz


autoresponder system powered by FreshMail