Loading...

Moringa

Główna / Kompendium / Moringa
Nazwa polska: Moringa olejodajna Nazwa łacińska: Moringa oleifera, moringa pterygosperma Nazwa zwyczajowa: Moringa

Moringa oleifera to roślina tropikalna, która może być stosowana wspomagająco w terapii cukrzycy i hipercholesterolemii. Nazywana jest cudownym drzewem, gdyż każda jej część jest pożyteczna, a lista zastosowań stale rośnie. Liście moringi spożywa się jako warzywo lub przyprawę. Zawierają one bogactwo antyoksydantów i związków bioaktywnych. Moringa ceniona jest za właściwości antybakteryjne, dzięki którym może być wykorzystana jako naturalne mydło lub do oczyszczania wody.

Działanie i zastosowanie

  • Wspiera metabolizm glukozy u osób z cukrzycą typu 2.

Moringa już w przeszłości wykorzystywana była w leczeniu cukrzycy. Coraz więcej badań dowodzi temu, że liście moringi mogą poprawiać metabolizm glukozy. W jednym z badań zaobserwowano, że po posiłku zawierającym liście moringi poziom cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2 jest niższy niż po posiłku bez dodatku liści. Inne badanie, w którym wzięło udział 55 cukrzyków, polegało na tym, że pacjenci spożywali 8 g dziennie sproszkowanych liści moringi przez 40 dni. Spożywanie moringi spowodowało obniżenie poziomu glukozy we krwi pacjentów na czczo oraz po posiłku. Kolejny eksperyment objął 60 osób z cukrzycą typu 2. U badanych, którzy otrzymywali ekstrakt z liści moringi codziennie przez 90 dni, odnotowano wyraźny spadek poposiłkowego poziomu cukru we krwi, a także obniżenie poziomu hemoglobiny glikowanej w porównaniu z pacjentami, którzy nie spożywali liści.

Przypuszczalny mechanizm stojący za regulacją odpowiedzi glikemicznej przez Moringa oleifera to ochronny i regeneracyjny wpływ na komórki beta trzustki.

  • Obniża poziom cholesterolu we krwi i chroni przed miażdżycą.

Badania wskazują na to, że pacjenci z hipercholesterolemią również mogą odnieść korzyści ze spożywania liści moringi. W jednym z badań zaobserwowano obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL oraz podniesienie poziomu „dobrego” cholesterolu HDL u pacjentów, którzy spożywali 4,4 g liści moringi codziennie przez 50 dni. Inne badanie obejmowało pacjentów z cukrzycą typu 2. U osób, które spożywały liście moringi, odnotowano obniżenie zarówno cholesterolu LDL jak i triglicerydów we krwi.

Obniżanie poziomu cholesterolu przez liście moringa dzieje się poprzez hamowanie tworzenia micelli (40% inhibicji wywołane przez ekstrakt liści 10 mg/ml), co powoduje obniżoną absorpcję cholesterolu w jelitach.

  • Odgrywa istotną rolę w zapobieganiu nowotworom

dzięki związkom siarkowym, zwanym  glukozynolami. Udowodniono, że częste spożywanie produktów bogatych w glukozynolany może zapobiegać rozwojowi raka piersi, prostaty, płuca i żołądka.

Badania laboratoryjne pokazały również, że moringa może zapobiegać rozwojowi raka skóry i szyjki macicy poprzez zahamowanie proliferacji komórek nowotworowych.

Moringa jest jednym z produktów o największej pojemności antyoksydacyjnej! (ORAC – Oxygen Radical Absorbance Capacity)

  • Działa przeciwzapalnie,

co objawia się hamowaniem aktywności makrofagów – komórek odpowiedzialnych za powstawanie i rozwój stanu zapalnego.

  • Działa antybakteryjnie.

Liście moringi wykazały właściwości antybakteryjne przeciw wielu szkodliwym bakteriom. W jednym z badań testowano sproszkowane liście podczas mycia rąk w zanieczyszczonej wodzie i okazało się, że są one tak efektywne w oczyszczaniu dłoni z bakterii jak klasyczne mydło.

Dostępne produkty

  • Moringa liść
    12,50zł
  • Olej Moringa Nanga
    19,90zł

 

Źródła

1. http://www.clarksnutrition.com
2. Leone A. i wsp.: Cultivation, Genetic, Ethnopharmacology, Phytochemistry and Pharmacology of Moringa oleifera Leaves: An Overview. Int. J. Mol. Sci. 2015, 16(6), 12791-12835
3. http://examine.com
4. Grubb, S. Abel. Glucosinolate metabolism and its control. „Trends in Plant Science”. 11 (2), s. 89–100, 2006
5. http://www.scienceinschool.org

Dodaj Komentarz


autoresponder system powered by FreshMail