Loading...

Pączki topoli czarnej

Główna / Kompendium / Pączki topoli czarnej
Nazwa polska: Pączki topoli czarnej Nazwa łacińska: Gemmae Populi

Pąki liściowe topoli czarnej (Gemmae Populi) to tradycyjny surowiec leczniczy, znany medycynie ludowej Polski i Europy od czasów średniowiecznych. Zaczęto wtedy dostrzegać prozdrowotne właściwości różnych części topoli czarnej, w tym właśnie jej pączków. Na początku pączki topoli wykorzystywane były głównie w formie kąpieli, maści i okładów, które stosowano na bolące stawy w przypadku podagry, czyli dny moczanowej, oraz by przyspieszyć gojenie się ran i oparzeń skóry. Z biegiem lat surowiec ten stawał się coraz bardziej popularny, a liczba jego zastosowań rosła.

Dziś o pąkach topoli słyszy się rzadko, podobnie jak o innych pąkach drzew i krzewów, które na wiosnę można jeść bezpośrednio z gałązek. Świeże pąki to istna bomba związków czynnych o działaniu prozdrowotnym, które koncentrują się, aby umożliwić wzrost liści i kwiatów. Pączki prawidłowo wysuszone to także skarbnica bioaktywnych substancji, które można z nich wydobyć przygotowując napar lub nalewkę.

Pąki topoli są szczególnie bogate w salicylany, które przekształcają się w naszym organizmie do naturalnej aspiryny, dlatego stanowią doskonałe wsparcie w walce z grypą i przeziębieniem, a ponadto wspierają krążenie krwi i zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Wykazują też silne działanie przeciwzapalne i odkażające.

Pączki topoli nie zostały do tej pory wykorzystane w badaniach naukowych, dlatego poniższe właściwości opracowane zostały w oparciu o informacje zaczerpnięte z medycyny tradycyjnej.

WŁAŚCIWOŚCI

  • działają przeciwzapalnie, zwłaszcza w obrębie stawów, układu moczowego, pokarmowego i oddechowego
  • wspomagają leczenie grypy i przeziębienia
  • działają przeciwgorączkowo i napotnie
  • uśmierzają bóle głowy, stawów i mięśni
  • wspomagają odkrztuszanie
  • dbają o prawidłowe krążenie krwi i zapobiegają powstawaniu zakrzepów
  • wykazują silne działanie odkażające
  • wspomagają oczyszczanie organizmu
  • korzystnie wpływają na strukturę i elastyczność stawów
  • wzmagają wydzielanie żółci
  • działają moczopędnie
  • zwiększają wydalanie kwasu moczowego z organizmu

Właściwości pączków topoli przypisuje się zawartym w nich salicylanom i flawonoidom.

Zastosowanie tradycyjne:  

Wewnętrzne:

  • grypa, przeziębienie, angina
  • kaszel
  • bóle głowy, mięśni i stawów
  • choroby reumatyczne
  • dna moczanowa
  • infekcje i stany zapalne w układzie moczowym
  • powiększony gruczoł krokowy
  • stany zapalne w układzie pokarmowym
  • profilaktyka miażdżycy i zawału serca
  • zapalenie gardła, zatok i dróg oddechowych

Zewnętrzne:

  • rany, oparzenia, podrażnienia skóry
  • stany zapalne skóry
  • trądzik
  • hemoroidy
  • stany zapalne narządów płciowych

Preparaty:

Dostępne są suszone pączki topoli, z których można przygotować napar lub wyciąg alkoholowy.

Przeciwwskazania:

Nadwrażliwość na roślinę.

Interakcje:

Preparaty z pączków topoli mogą nasilać działanie leków przeciwzakrzepowych.

Działania niepożądane:

Nieznane.

Ciąża / Karmienie piersią: 

Skutki stosowania doustnego nieznane – lepiej unikać. Stosowanie zewnętrzne jest bezpieczne.

Dostępne produkty:

  • Topola czarna pączki
    12,30zł

Źródła:

  1. http://rozanski.li/1207/paczki-topoli-gemmae-populi-w-medycynie/
  2. http://www.rozanski.ch/gemmoterapia/preview/pages/p21.htm
  3. http://brittabloedorn.com/blog-articles-3/

Dodaj Komentarz


autoresponder system powered by FreshMail