Loading...

Pau d’arco

Główna / Kompendium / Pau d’arco
Nazwa łacińska: Tabebuia impetiginosa

Nalewka z Pau d’arco wzmacnia odporność immunologiczną organizmu oraz niszczy niebezpieczne dla zdrowia drobnoustroje – bakterie, wirusy i grzyby. Zalecana w kuracjach odgrzybiających (grzybice narządowe), nawracających infekcjach (grypa, opryszczka), nowotworach, osłabieniu oraz przewlekłych stanach zapalnych (przerost gruczołu krokowego; zapalenie nerek; pęcherza moczowego; żylaki). Przyśpiesza gojenie ran i owrzodzeń skóry.

Działanie

  • Podnosi odporność organizmu
  • Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, hamuje rozwój grzybów (w tym drożdżaki Candida)
  • Działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo
  • Zwiększa liczbę erytrocytów i poziom żelaza we krwi
  • Full spectrum® – wyciąg zawiera pełne spektrum substancji aktywnych

Ma właściwości ściągające i przeciwkrwotoczne, zmniejsza wysięki i stany zapalne w obrębie jelit. Wpływa korzystnie na skórę „z problemami”- trądzikiem, łojotokowym zapaleniem i wypryskami.

Wyciąg z Pau d’arco to środek niezwykle pomocny w kłopotliwych infekcjach narządów rozrodczych, wspomaga leczenie opryszczki oraz brodawek płciowych.

Wyciągi z Pau d’arco poprawiają parametry krwi – zwiększają poziom erytrocytów (czerwonych krwinek) oraz znacząco podnoszą poziom żelaza. Pau d’arco chroni wątrobę przed toksynami, obniża poziom cukru we krwi i działa przeciwmiażdżycowo.

Dostępne produkty

 

Literatura cytowana

  1. Gómez Castellanos, J. R., Prieto, J. M., & Heinrich, M. (2009). Red Lapacho (Tabebuia impetiginosa)-A global ethnopharmacological commodity? Journal of Ethnopharmacology.
  2. Ferreira, M. P., & Willoughby, D. (2008). Alcohol consumption: the good, the bad, and the indifferent. Applied physiology, nutrition, and metabolism = Physiologie appliquee, nutrition et metabolisme, 33(1), 12-20.
  3. Jiménez-González, F. J., Veloza, L. A., & Sepúlveda-Arias, J. C. (2013). Anti-infectious activity in plants of the genus Tabebuia. Universitas Scientiarum, 18(3), 257-267.
  4. Maggie L Kalev-Zylinska, Matthew J During (2007) Paradoxical facilitatory effect of low-dose alcohol consumption on memory mediated byNMDA receptors. J Neurosci 2007 Sep;27(39):10456-67
  5. Miranda, F. G. de, Vilar, J. C., Alves, I. A., Cavalcanti, S. C., & Antoniolli, A. R. (2001). Antinociceptive and antiedematogenic properties and acute toxicity of Tabebuia avellanedae Lor. ex Griseb. inner bark aqueous extract. BMC pharmacology, 1, 6.
  6. Warashina, T., Nagatani, Y., & Noro, T. (2004). Constituents from the bark of Tabebuia impetiginosa. Phytochemistry, 65(13), 2003-2011.

Dodaj Komentarz


autoresponder system powered by FreshMail