Loading...

Reishi

Główna / Kompendium / Reishi

Charakterystyka botaniczna

Polska nazwa botaniczna dla grzyba Reishi (Ganoderma lucidum) to Lakownica żółtawa. W naturalnej medycynie można go znaleźć jako m.in. linghzi, tysiąc letni grzyb, grzyb nieśmiertelności. Występuje na każdym kontynencie za wyjątkiem Antarktydy. W Polsce jest bardzo rzadki i znajduje się na liście gatunków potencjalnie zagrożonych. Reishi rośnie pojedynczo lub w skupiskach, najczęściej na korzeniach i dolnych częściach obumarłych drzew, zwykle liściastych.

Kapelusz grzyba reishi mierzy od 8 do 25 cm średnicy. W kształcie jest półokrągły, ale jego brzegi są nieregularne. Barwa reishi ciemnieje wraz z wiekiem. Młody grzyb jest jasnożółty, a potem staje się purpurowy, a nawet czarno-czerwony. Jego powierzchnia jest nierówna i lśniąca, stąd niegdyś nazywany był lakiewnicą lśniącą lub hubą lakierowaną. Grzyb reishi wyrasta z walcowatego trzonu, który może być długi nawet na 15 cm. Istnieją także formy bez trzonu, które przyrastają bokiem do pnia.

Lakownica żółtawa (Ganoderma lucidum). [źródło] [źródło]

Grzyb Reishi występuje w sześciu odmianach, największe działanie terapeutyczne wykazuje odmiana czerwona. Niezwykle cenne są zarodniki tych grzybów, wykazuje bowiem aż 75 razy większą aktywność w stosunku do owocnika. W handlu Reishi bardzo często dostępne są w formie pozbawionego wody ekstraktu.

Właściwości i zastosowanie

W medycynie naturalnej grzyby Reishi wykorzystywane są już od wieków. Cenione bardzo za zdolność do stymulowania układu odpornościowego. Ponadto bywają stosowane przy: infekcjach wirusowych (ptasia i świńska grypa), chorobach płuc (astma, zapalenie oskrzeli), chorobach serca, nowotworach, wysokim poziomie cholesterolu, nadciśnieniu, problemach z nerkami i wątrobą, HIV/AIDS, chorobie wysokościowej, zespole chronicznego zmęczenia, bezsenności, wrzodach żołądka, zatruciach, opryszczce.

W celu potwierdzenie właściwości Reishi, przeprowadzono liczne badania. Poniżej znajduje się lista potwierdzonych właściwości o których donoszą autorzy. Należy pamiętać o tym, że duża część tych badań ma charakter wstępny. Na ich podstawie nie należy wyciągać wniosków co do aktywności biologicznej lub jej braku. W niektórych krajach (m.in. Japonia, Chiny), Reishi zostały uznane oficjalnie za lek. W Polsce ma jedynie status suplementu diety.

  • Poprawa samopoczucia, jest to jedna z najlepiej udokumentowanych cech Reishi. W trzech niezależnych badaniach przeprowadzonych na osobach w różnym wieku, badano wpływ suplementacji Reishi na ich ogólne samopoczucie. Wykazano znaczną poprawę samopoczucia u większości badanych osób.

  • Reguluje metabolizm, dostępne są wyniki dwóch niezależnych badań traktujących o wpływie Reishi na niektóre aspekty metabolizmu glukozy i lipidów. Należy zwrócić uwagę na dużą rozbieżność w otrzymanych wynikach.

W jednej pracy nie wykazano znaczącego wpływu suplementacji ekstraktem Reishi w ilości 1,44 g przez okres 29 dni na takie parametry jak: ilość cholesterolu, poziom glukozy, uszkodzenia DNA, odporność na stres oksydacyjny. Należy zwróci uwagę na stosunkowo krótki czas trwania badania.

W drugim badaniu taką samą ilość ekstraktu podawano osobom cierpiącym na nadciśnienie i hiperlipidemię (zaburzenie związane z zwiększoną zawartością różnych tłuszczy w surowicy krwi). Po upływie 12 tygodni stwierdzono poprawę metabolizmu glukozy i lipidów. Nie wykazano wpływu na: ciśnienie krwi, poziom kortyzolu, wagę, poziom LDL (złego cholesterolu), ilość limfocytów,

  • Łagodzenie lęku, w badaniu na 48 kobietach chorych na raka piersi zbadano wpływ suplementacji ekstraktem z zarodników Reishi na ogólne samopoczucie. Badanie trwało 4 tygodnie, pacjentkom podawano po 1 g ekstraktu 3 razy dziennie. Odnotowano poprawę samopoczucia m.in. dzięki redukcji lęku oraz depresji związanych z chemioterapią.

  • Stymulacja układu odpornościowego, od wieków Reishi uznawano za świetny środek stymulujący odporność. Jest to stosunkowo dobrze zbadana właściwość. Przeprowadzono liczne badania, gdzie wykazano korzystny wpływ suplementacji ekstraktem z Reishi. Dostępne są wyniki potwierdzające korzystny wpływ Reishi na aktywność białek CD4 i CD3, co ma bezpośredni związek z aktywnością limfocytów i całego układu odpornościowego.

  • Rak jelita grubego, w badaniu podawano pacjentom przez rok, codziennie 1,5 g ekstraktu Reishi. W grupie badanej zaobserwowano mniejszą liczbę i wielkość gruczolaków okrężnicy w porównaniu do grupy kontrolnej (przyjmującej placebo).

  • Przemęczenie, dostępne są wyniki dwóch niezależnych badań. Na ich podstawie można stwierdzić, że suplementacja ekstraktem z Reishi wpływa korzystnie na samopoczucie i ilość energii u poddanych badaniu osób.

  • Neurastenia (najczęstsza postać nerwicy), dostępne są wyniki badana grupie 132 osób cierpiących na nerwicę. Uczestnikom badania podawano 1,8 g ekstraktu Reishi 3 razy dziennie (łącznie 5,4 g) przez okres 8 tygodni. Odnotowano znaczący wzrost samopoczucia i spadek zmęczenia u badanych osób.

  • Problemy z układem moczowym, wydaje się zmniejszać dolegliwości spowodowane przerostem prostaty. Nie wykazano jednak wpływu suplementacji Reishi na wielkość przerostu.

  • Białkomocz (proteinuria), w jednym badaniu wykazano skuteczność stosowania Reishi w przypadku białkomoczu. U badanych osób stwierdzono niższe stężenie białka w moczu, niż u grupy kontrolnej przyjmującej placebo. Przypuszcza się, że Reishi mogą wywierać ochronny działanie na nerki.

  • Zwiększa aktywność NK (z ang. natural killer – naturalni zabójcy), są to komórki odpowiedzialne za naturalną cytotoksyczność organizmu. Odgrywają istotną rolę w przypadku wykrywania komórek nowotworowych i wirusów. Suplementacja ekstraktem z Reishi, przez okres 12 tygodni, wykazała znaczący wzrost aktywności komórek NK w stosunku do grupy przyjmującej placebo.

Wszystkie powyższe badania można znaleźć tutaj.

Skład

Grzyby zawierają ponad 90 % wody. W suchej masie grzyba znajdują się znaczne ilości: białka (10-40 %), węglowodanów (3-28 %) i błonnika (3-32 %). Oprócz tego występują liczne cenne dla zdrowia związki:

  • Ponad 120 związków zaliczanych do grupy triterpenoidów.

  • Bioaktywne polisacharydy stymulujące system odpornościowy .

  • Rozpuszczalne w wodzie peptydy polisacharydowe albo cukry z grupą aminową.

  • β-1,3- glukany.

  • Zasady nukleotydowe (tymina, urydyna, inozyna, guanozyna, adenozyna). Ich łączna zawartość: 303-1217 µg/g (kapelusz), 22-334 µg/g (trzon).

  • Bioaktywne białka m.in. LZ-8 (Lingzhi-8), Ganodermin.

  • Lecytyna

  • Inhibitor alfa- glikozydazy znany jako SKG-3

  • Sterole, ergosterol (prowitamina D2)

  • Kwasy tłuszczowe C19 (kwas nonadecanowy i kwas cis-9-nonadecenowy)

  • Ryboflawina

  • Witaminę C

  • Składniki mineralne: cynk, miedź, selen, german

Sposób użycia

Najczęściej dostępna formą handlową Reishi jest sproszkowany ekstrakt, nie zawierający praktycznie wody. Proszek z grzyba reishi zażywa się doustnie popijając wodą. Najlepiej przyjmować go rano na pusty żołądek, a w ciągu dnia przed posiłkami. Warto przy tym włączyć suplementację witaminy C, która poprawia wchłanianie substancji bioaktywnych zawartych w reishi.

Dawka uzależniona jest od celu stosowania i waha się od 0,5 do 5 g dziennie. W przypadku dawki od 3 g wzwyż, warto ją rozłożyć na 2-3 porcje w ciągu dnia.

Dawkowanie dobrze jest rozpocząć od najmniejszej dawki i w razie potrzeby zwiększać ją stopniowo co kilka dni.

W zależności od celu stosowania, efekty działania reishi mogą być zauważalne po 3 dniach albo po kilku tygodniach. Reishi należy stosować regularnie. Dostępne jest także reishi w  tabletkach lub kapsułkach.

Bezpieczeństwo

Grzyby Reishi uważane są za bezpieczne w przypadku przyjmowania w zakresie zalecanych dawek, przez okres ponad roku.

U niektórych osób mogą wystąpić reakcje uboczne: suchość w ustach i gardle, rozstrój żołądka, krwawienie z nosa oraz krwawe stolce.

Picie wina z grzybami Reishi może powodować wysypkę.

Wdychanie zarodników zwiększa ryzyko wystąpienia alergii.

Przeciwwskazania

  • Brak rzetelnej wiedzy na temat przyjmowania grzybów Reishi w trakcie ciąży lub karmienia piersią. W takich sytuacji zaleca się ostrożność lub rezygnację z suplementacji.

  • Zaburzenia krzepliwości krwi (trombocytopenia), duże ilości Reishi mogą nasilać objawy.

  • Niskie ciśnienie krwi, podejrzewa się Reishi o zdolność do obniżania ciśnienia krwi.

  • Zaleca się zrezygnowanie z przyjmowania grzybów Reishi na co najmniej 2 tygodnie przed i po planowaną operacją lub zabiegiem. Ze względu na zwiększone ryzyko wystąpienia niepożądanych krwawień.

  • Choroby autoimmunologiczne, Reishi może nasilać ich przebieg.

Interakcje

  • Reishi mogą obniżać ciśnienie krwi, dlatego nie powinny być stosowane z lekami na nadciśnienie. W przeciwnym wypadku może dojść do zbytniego obniżenia ciśnienia krwi.

  • Nie powinny być stosowane jednocześnie z lekami przeciwzakrzepowymi, ponieważ może dochodzić do niebezpiecznego rozrzedzenia krwi. Skutkować to może występowaniem krwawień i problemami z krzepliwością krwi.

  • Stosowanie grzyba reishi może wpłynąć na obniżenie poziomu glukozy i cholesterolu we krwi. Nie należy stosować jednocześnie z lekami przeciwcukrzycowymi i obniżającymi cholesterol.

Dostępne produkty

Bibliografia

1. www.webmd.com [dostęp 2017-11-06]
2. www.examine.com [dostęp 2017-11-06]
3. www.sci-hub.cc [dostęp 2017-11-07]
4. www.ncbi.nlm [dostęp 2017-11-07]

Dodaj Komentarz


autoresponder system powered by FreshMail