Loading...

4 substancje nieśmiertelności

Główna / 4 substancje nieśmiertelności

Nieśmiertelność fascynuje człowieka od wieków. Już w starożytności próbowano stworzyć miksturę, która zapewni życie wieczne. W średniowieczu natomiast poszukiwano kamienia filozoficznego, który miał zamieniać metal w złoto i dawać nieśmiertelność temu, kto go posiada.

Współczesna nauka szuka sposobu na długowieczność, badając zachowania i substancje, które mogą jej sprzyjać. O długowieczności i starzeniu się napisałam więcej tutaj –> Długowieczność – czy to wciąż tajemnica?

W tej części chciałabym przedstawić Wam kilka wybranych przeze mnie substancji, które zgodnie z teoriami starzenia się miałyby wydłużać życie i wykazały takie działanie w eksperymentach na zwierzętach.

Ubichinol (koenzym Q10) i jego szeroki efekt antyoksydacyjny

To silny antyoksydant, który powstaje w naszych komórkach na drodze przemian energetycznych. Uznawany jest za jeden z czołowych suplementów hamujących procesy starzenia się. Jego dodatkowa podaż zmniejsza stres oksydacyjny w organizmie, a ponadto może podnieść naszą witalność poprzez zwiększenie efektywności pozyskiwania energii w mitochondriach [1].

Badania wykazały, że ubichinol wydłużył życie nicieni C. elegans i pszczół A. melifera [2, 3]. Ich autorzy tłumaczą to przede wszystkim zdolnością CoQ10 do redukowania stresu oksydacyjnego.

Oprócz bezpośredniego, neutralizującego wpływu na wolne rodniki, koenzym Q10 regeneruje także inne antyoksydanty, takie jak SOD, glutation, katalazy czy witaminy C i E [3]. Dzięki temu jego ogólny efekt antyoksydacyjny jest przepotężny. Znaczenie tego działania najlepiej wytłumaczy poniższa grafika:

Źródło: https://labs212.pl/wp-content/uploads/2022/06/Nieenzymatyczne-mechanizmy-antyoksydacyjne-1.png

Jak widać, SOD, katalazy i glutation to nasze najważniejsze antyoksydanty wewnętrzne. Obok nich stoi właśnie koenzym Q10. Pomimo tego, że sam redukuje tylko jeden wolny rodnik, to regenerując antyoksydanty ze szczytu piramidy, znacznie poszerza swój ogólny efekt antyoksydacyjny.

Ubichinol wykazuje ponadto działanie kardio-, neuro- i cytoochronne, czym również przyczynia się do hamowania procesów starzenia [1]. Oznacza to, że zachowuje w dobrej kondycji nasze serce i mózg, a także chroni nasze komórki przed uszkodzeniami. Bez tego długie życie w zdrowiu wydaje się niemożliwe.

Kwas alfa-liponowy – silny antyoksydant i “booster” glutationu

To kolejny związek wytwarzany przez nasz organizm w celu obrony przed wolnymi rodnikami. On także ma zdolność do regenerowania innych antyoksydantów, a także do naprawy utlenionych białek (co także jest jednym z markerów starzenia się). Zwiększa ponadto pulę zredukowanego glutationu, którego poziom w narządach maleje wraz z wiekiem. Co to znaczy? Otóż glutation występuje w formie utlenionej i zredukowanej. W formie zredukowanej neutralizuje wolne rodniki i toksyny. Na rynku dostępne są suplementy z glutationem, ale nie dajcie się na to nabrać – egzogenny glutation się nie wchłania.

Kwas alfa-liponowy, oprócz wpływu na systemy antyoksydacyjne, regeneruje uszkodzone nerwy, przeciwdziała neuropatii cukrzycowej i łagodzi stany zapalne.

W badaniu laboratoryjnym Baeeri i wsp. kwas alfa-liponowy zahamował degradację i starzenie się komórek poddanych czynnikowi toksycznemu (H2O2). W komórkach potraktowanych kwasem ALA zaobserwowano zmniejszenie stanu zapalnego wywołanego H2O2, niższy poziom stresu oksydacyjnego i zwiększoną przeżywalność w porównaniu do grupy kontrolnej (bez ALA) [4].

Podobny efekt uzyskano w badaniu na komórkach trzustki pozyskanych od zwierząt w podeszłym wieku – kwas alfa-liponowy zadziałał na nie przeciwstarzeniowo i zredukował stres oksydacyjny. Dodatkowo poprawił ich funkcję, stymulując produkcję i wydzielanie insuliny [5].

W badaniu na muszkach Drosophila kwas alfa-liponowy przedłużył ich życie poprzez regenerację komórek macierzystych jelit (ang. ISC – intestinal stem cells) [6]. U nas również one występują 🙂 Sprawność tych komórek naturalnie maleje z wiekiem, co prowadzi do osłabienia bariery jelitowej i do rozwoju związanych z tym chorób. Wyniki tego badania ukazują więc zarówno znaczenie komórek ISC w starzeniu się, jak i rolę kwasu ALA w hamowaniu tego procesu.

Resweratrol wydłuża życie “na wielu frontach”

To król długowieczności – na pewno o nim słyszeliście. Występuje obficie w skórkach ciemnych winogron, a także w kłączu rdestowca japońskiego. Jako suplement znany jest chyba na całym świecie. Wspiera zdrowie serca i układu krążenia, poprawia kondycję mózgu i wspomaga terapię antynowotworową.

Resweratrol od wielu lat jest przedmiotem badań nad długowiecznością. Nie tylko skutecznie niweluje on wolne rodniki, jako jeden z najsilniejszych antyoksydantów roślinnych, lecz także hamuje szereg innych procesów związanych ze starzeniem się. Badania wykazały, że resweratrol:

  • Hamuje degradację komórek kości, a tym samym osteoporozy.
  • Zmniejsza występowanie mikrowylewów w mózgach starszych zwierząt.
  • Hamuje negatywne, pro-starzeniowe i pro-miażdżycowe zmiany w aorcie zwierząt karmionych dietą wysokotłuszczową lub wysokocukrową.
  • Chroni komórki skóry przed utratą zdolności do podziału i regeneracji.
  • Poprawia insulinowrażliwość u pacjentów z cukrzycą typu 2.
  • Utrzymuje wysoką sprawność naszych wewnętrznych systemów antyoksydacyjnych (w których bierze udział SOD, katalaza, reduktaza i peroksydaza glutationowa).

[7]

To tylko niektóre z jego licznych właściwości. Czy trzeba więcej dodawać? 🙂

Kurkumina – jedyna substancja, która wydłużyła życie małych organizmów w każdym z przeprowadzonych badań

To główna substancja aktywna zawarta w kłączu kurkumy, nadająca jej intensywnie żółty kolor. Ceniona jest za szerokie działanie przeciwzapalne, neuroprotekcyjne, prokognitywne. Wspomaga układ sercowo-naczyniowy i stawy, reguluje cholesterol, poprawia wrażliwość komórek na insulinę, pobudza trawienie.

Nic dziwnego, że substancję o tak dużym potencjale prozdrowotnym bada się również w kontekście długowieczności. Podobnie jak 3 poprzednie związki, kurkumina także wykazuje silne działanie przeciwutleniające, a ponadto obniża ekspresję genów warunkujących procesy starzenia się (np. Age-1, Sirt-1) [8].

Liczne badania na zwierzętach bardzo wyraźnie wykazały przeciwstarzeniowe właściwości kurkuminy.

Kurkumina wydłużyła życie muszek D. melanogaster poprzez opóźnienie ekspresji genów starzenia, ochronę przed uszkodzeniami DNA, zmniejszenie występowania mutacji i chemoprewencję, czyli ochronę przed wystąpieniem nowotworu. Podniosła także ich zdolności rozrodcze [8, 9, 10].

Kurkumina, szczególnie w połączeniu z piperyną, wydłużyła życie szczurów i myszy, jednocześnie poprawiając ich zdolności kognitywne, pamięć, sprawność szlaków serotoninergicznych i sprawność ruchową [11, 12].

Zahamowała także utratę funkcji jajników u starszych myszy i poprawiła ich płodność [13].

I na koniec, ograniczyła zmiany miażdżycowe w układzie krążenia starzejących się myszy karmionych dietą wysokotłuszczową [14].

To tylko najważniejsze spośród przeciwstarzeniowych zdolności kurkuminy. Szczegółowe omówienie znajdziecie w źródle pod numerem 8 🙂

 

Uff, to by było na tyle 🙂 Która substancja wzbudziła w Was największą ciekawość? Dajcie znać w komentarzach!

Danka

ŹRÓDŁA:

  1. Coenzyme Q10 Plays Many Roles As Anti-Aging Nutrient. https://nutritionreview.org/2018/12/coenzyme-q10-plays-many-roles-as-anti-aging-nutrient/
  2. Coenzyme Q10 can prolong C. elegans lifespan by lowering oxidative stress. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14706236/
  3. Coenzyme Q10 treatments influence the lifespan and key biochemical resistance systems in the honeybee, Apis mellifera. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24659567/
  4. α-Lipoic acid prevents senescence, cell cycle arrest, and inflammatory cues in fibroblasts by inhibiting oxidative stress. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30611855/
  5. Regulation of aging and oxidative stress pathways in aged pancreatic islets using alpha-lipoic acid. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29696608/
  6. Lipoic acid rejuvenates aged intestinal stem cells by preventing age‐associated endosome reduction. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7403706/
  7. Effect of resveratrol and pterostilbene on aging and longevity. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29210129/
  8. Effects of Curcumin on Aging: Molecular Mechanisms and Experimental Evidence. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8528582/
  9. Curcumin extends life span, improves health span, and modulates the expression of age-associated aging genes in Drosophila melanogaster. https://escholarship.org/uc/item/42t972d4
  10. Curcumin enhances parental reproductive lifespan and progeny viability in Drosophila melanogaster. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4453933/
  11. Piperine and curcumin exhibit synergism in attenuating D-galactose induced senescence in rats. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23200897/
  12. Protective effect of curcumin (Curcuma longa) against D-galactose-induced senescence in mice. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21253949/
  13. The antioxidant curcumin postpones ovarian aging in young and middle-aged mice. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31656219/
  14. Curcumin Inhibits Age-Related Vascular Changes in Aged Mice Fed a High-Fat Diet. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213737/

 

Źródło obrazków: shutterstock

  Danka   Kategoria:  

Komentarze(1)

Subskrybuj komentarze tego artykułu
  • Anna
    21 listopada 2022, 05:05  Odpowiedz

    Najbardziej zainteresował mnie RESWERATROL ponieważ wzmaga cały organizm a właśnie te właściwości mi szwankują. Mam problemy z sercem krążeniem kondycja mózgu i mięśni

Dodaj Komentarz