Loading...

KAKAO – POKARM BOGÓW

Główna / KAKAO – POKARM BOGÓW

Wielu z nas słysząc „kakao” myśli o pysznym napoju z dzieciństwa, czekoladowym cieście lub wspomina smakowite chwile z tabliczką czekolady. Kakao urzekło cały świat – znajdziemy go w wielu deserach i innych słodkościach. Nie sposób wyobrazić sobie współczesnego świata bez czekolady i kakao. Jednak nie zawsze tak było – w końcu ojczyzną rośliny, z której pozyskuje się ciemnobrązowy proszek są rejony Ameryki Środkowej.

Jakie wartości kryje w sobie kakao?

W jakiej formie najlepiej je spożywać?

Jak stosowali je rdzenni mieszkańcy odległego kontynentu?

Jak przyrządzić kakao w wersji ceremonialnej?

Na te pytania (i nie tylko!) znajdziecie odpowiedzi w dzisiejszym wpisie. Zapraszam do zanurzenia się w kakaowy świat.

1.KAKAOWIEC WŁAŚCIWY

Kakaowiec właściwy (Theobroma cacao) – tak nazywa się roślina z której pozyskiwane są ziarna do produkcji kakao. To małe, wiecznie zielone drzewko dorastające zwykle do 15 metrów wysokości. Jego owoce wyrastają bezpośrednio z pnia i osiągają pokaźne rozmiary. Według niektórych źródeł ich kształt przypomina przerośnięte ogórki, a według mnie lepszym porównaniem jest pomarszczona piłka do rugby. Wewnątrz owoców znajduje się biały, słodki miąższ, w którym zatopione jest od 20 do 60 ziaren kakao. Chociaż kakaowiec naturalnie pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki, to obecnie jest powszechnie uprawiany także w innych regionach świata o wilgotnym i gorącym klimacie.

2. TRZY ODMIANY KAKAOWCA

Kakaowiec występuje w wielu odmianach. Każda z nich różni się nieco smakiem i aromatem ziaren oraz sposobem uprawy. Trzy najbardziej popularne to:

  1. Criollo – to szlachetna odmiana zwana księciem kakaowców, jest najbardziej bogata i delikatna w smaku. Drzewka criollo są wrażliwe na zmieniające się czynniki środowiskowe, dlatego nie są uprawiane na masową skalę.
  2. Forestero – najbardziej popularna odmiana. Posiada grube ziarna o wyrazistym, gorzki smaku. Jest łatwa w uprawie. Kakao forestero jest składnikiem większości czekolad.
  3. Trinitario – to odmiana stanowiąca krzyżówkę criollo i forestero. Jest wyrazista i delikatna zarazem, a jej uprawa jest stosunkowo prosta.

3. NAJLEPSZY WYBÓR – KAKAO SUROWE

Na rynku dostępne jest kakao w różnych postaciach: w proszku, w ziarnach całych i pokruszonych, jako główny składnik czekolady lub dodatek do słodkich wypieków. Niektóre produkty mylnie nazywane są „kakao”, chociaż niewiele mają z nim wspólnego, jak choćby kakao instant – tam znajdziemy o wiele więcej cukru, niż wartości odżywczych, jakimi wypełnione jest kakao w wersji surowej. Dlatego, jeśli zależy nam na dobroczynnych składnikach, najlepiej jest wybierać jak najmniej przetworzone kakao.

CZYM JEST KAKAO SUROWE?

Wszystkie ziarna po zbiorach zostają poddawane fermentacji i suszeniu pod przykryciem. Podczas tych procesów nabierają one charakterystycznej, ciemnej barwy. Następnie duża część z nich jest dodatkowo suszona/prażona na słońcu lub gorącym powietrzem w suszarniach. Kakao surowe nie jest poddawane wysokim temperaturom, a jego produkcja kończy się na fermentacji i wstępnym suszeniu. Dlatego zachowuje większość dobroczynnych składników.


4. DLACZEGO WARTO SPOŻYWAĆ KAKAO?

Kakao to istna bomba odżywcza. Oto tylko kilka z korzyści płynących ze spożywania tego pysznego smakołyku:

  • Po pierwsze kakao zawiera w sobie ogromne ilości antyoksydantów, a dokładnie flawonoidów. Dzięki nim wywiera korzystny wpływ na pracę serca i prawidłową budowę naczyń krwionośnych, wpiera organizm w procesach przeciwzapalnych oraz opóźnia procesy starzenia się komórek ciała.
  • Zawartość teobrominy sprawia, że kakao działa na nas pobudzająco. Dlatego po szklance dobrego kakao możemy odczuć dodatkowy zastrzyk energii i chęci do działania. Świetnie sprawdza się jako zamiennik codziennej kawy.
  • Co ciekawe, kakao zawiera w sobie hormon podobny do endorfin – anandamid oraz obfituje w fenyloetyloaminę. Obie te substancję wpływają pozytywnie na nasz poziom szczęścia. Dlatego po wypiciu kakao – stajemy się weselsi, bardziej zmotywowani, czasem wręcz podekscytowani i chętni na interakcję z innymi ludźmi. J
  • Jak pewnie wielu z Was wie, kakao jest też bogatym źródłem magnezu – 1 łyżka pokrywa, aż 20% całego dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
  • Obok magnezu znajdziemy inne składniki mineralne, takie jak: żelazo, wapń, fosfor, cynk, potas i miedź oraz liczne witaminy: A, E oraz z grupy B, które występują w formie łatwo przyswajalnej dla organizmu człowieka.

Jak widać – samo zdrowie!

 

  1. KAKAO I DAWNE CYWILIZACJE

Już ponad 1000 lat p.n.e. kakao było dobrze znane i kultywowane przez pradawne cywilizacje rdzennych Indian. Tradycję picia kakao rozpoczęli Olmekowie, co następnie kontynuowali Majowie i Aztekowie. Zamieszkiwali oni tereny Jukatanu, aż do Gwatemali w Ameryce Środkowej.

Kakaowiec był dla nich świętą rośliną. Uważano, że został on zesłany przez bogów jako dar dla ludzi. Napój z ziaren kakaowca spożywali podczas ważnych ceremonii i obrzędów. Wznoszono nim toasty na uroczystościach weselnych. Bankiety, na których go podawano uwieczniano na kamiennych pomnikach i glinianych naczyniach. Majowie i Aztekowie wierzyli, że roślina ta pomaga skontaktować się ze światem duchowym, wejść głębiej w przestrzeń serca oraz połączyć się z Matką Ziemią. Podczas ceremonii naczynia z kakao podawane było z rąk do rąk w celu poczucia jedności z pozostałymi uczestnikami.

Jak rdzenni przyrządzali ten święty napój?

Ziarna kakaowca były rozcierane, następnie mieszane z wodą, mąką kukurydzianą i chili. Majowie mieli szczególne zamiłowanie do pianki i w tym celu wielokrotnie przelewano napój z jednego naczynia do drugiego. Aztekowie zaczęli dodawać także inne składniki, takie jak wanilia, czy płatki kwiatowe. Jednak zwykle napój ten miał bardzo gorzki smak. Ważna była także oprawa zewnętrzna, kakao podawane było w specjalnych, zdobionych dzbanach i misach.

Co ciekawe, wierzenia Olmeków, Majów i Azteków zostały docenione przez szwedzkiego botanika – Karola Linneusza, który nadał ich świętej roślinie łacińską nazwę rodzajową Theobroma. Nazwa ta wywodzi się z greckich słów theos – bóg oraz broma – napój/pożywienie, co tłumaczymy jako napój lub pokarm bogów.

  1. CEREMONIE KAKAO WSPÓŁCZEŚNIE

Zachęcam Was do spróbowania kakao w wydaniu ceremonialnym w najbliższym gronie. Wspólnie wypite, mocne, ceremonialne kakao łączy ludzi, pogłębia bliskość i poczucie wspólnoty, a rozmowy często stają się głębsze i ciekawsze. Mówi się, że kakao otwiera serce – coś w tym jest. Może to duch kakaowca, tak jak to wierzyli Majowie i Aztekowie, może magiczny skład i duża dawka kakao, a może to po prostu wspólna celebracja i chillout sprawiają, że kakao wypite w kręgu bliskich osób działa jeszcze mocniej. W Polsce organizowane są także specjalne ceremonie kakao z muzyką, tańcem lub śpiewem. Jeśli temat Cię interesuję – polecam przejrzeć Internet – może akurat coś takiego dzieje się gdzieś nieopodal Ciebie.

Jednak możesz to zrobić także sam. Wystarczy kilka świeczek, radosna muzyka, przyjaciele, no i oczywiście odpowiednio przygotowane kakao.


Co to znaczy kakao ceremonialne?

Wbrew pozorom to nie tylko nazwa. Jeśli mówimy o kakao ceremonialnym, oznacza to, że pochodzi ono jedynie z rodzimych odmian kakaowca, takich jak Criollo (pochodzącej z Gwatemali) lub Chuncho (pochodzącej z Peru).

Jak przygotować kakao ceremonialne?

  • Należy odmierzyć porcję. Dawka dla jednej osoby to 20-40 g surowego kakao Criollo w proszku
  • Następnie podgrzewamy wodę dobrej jakości (200-300 ml / osobę ) do temperatury około
  • 70ºC – najlepiej w garnku.
  • Wsypujemy kakao i mieszamy, aż się rozpuści.
  • Dodajemy nieco chili.
  • Według uznania można dodać także trochę przypraw korzennych, miodu oraz mleka roślinnego dla urozmaicenia smaku.

A teraz, gdy już masz gotowy napój – zrelaksuj się, odetchnij, wypij i daj się ponieść energii kakao!

 

Hania

Komentarze(1)

Subskrybuj komentarze tego artykułu

Dodaj Komentarz