Nazwa polska: Burak zwyczajny | Nazwa łacińska: Beta vulgaris | Nazwa zwyczajowa: Burak czerwony |
---|
Burak czerwony (Beta vulgaris) to warzywo, które zdecydowanie możemy zaliczyć do naszych lokalnych superfoods. Posiada szereg właściwości prozdrowotnych, a dodatkowo słynie ze swojego działania „dopingującego” i poprawia wydolność fizyczną sportowców.
Właściwości buraków czerwonych
- Obniżają ciśnienie krwi
Dotychczasowe badania wykazały, że spożywanie buraków pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi i kondycję naczyń krwionośnych. W jednym z badań zaobserwowano spadek ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem, które codziennie spożywały sok z surowych buraków albo buraki gotowane, już po dwóch tygodniach. Odnotowano również poprawę funkcjonowania śródbłonka, którego uszkodzenia przyczyniają się do powstawania miażdżycy, oraz zmniejszenie ogólnego stanu zapalnego. [1]
- Poprawiają zdolności poznawcze i opóźniają rozwój demencji starczej
Istnieją badania, w których sprawdzano wpływ na zdolności poznawcze osób starszych, które codziennie spożywały sok z buraka. Okazało się, że azotany zawarte w burakach zwiększały dopływ krwi do mózgu badanych, podnosząc tym samym koncentrację i poprawiając pamięć. [2]
- Poprawiają wydolność fizyczną
Buraki są bogate w związki azotowe, które powodują rozszerzenie naczyń krwionośnych. To sprawia, że przez naczynia przepływa więcej krwi, a do mięśni dociera więcej tlenu, dlatego wzrasta wytrzymałość podczas intensywnego wysiłku. Serce staje się lepiej ukrwione, dzięki czemu pracuje wydajniej i wytrzymuje większe obciążenia.
Naukowcy wielokrotnie badali wpływ azotanów z buraka na wydolność fizyczną i wyniki sportowców. Najnowsza metaanaliza badań z 2016 r. podsumowuje wyniki z 76 badań klinicznych i wskazuje na to, że spożywanie azotanów pozytywnie wpływa na wydolność wysiłkową podczas sportów wytrzymałościowych. [4}
- Zapobiegają nowotworom dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym
Badania wykazują, że betalainy zawarte w burakach charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi, co wynika z budowy ich cząsteczki. Betalainy są naturalnymi barwnikami, w skład których wchodzą betacyjaniny i betaksantyny. Związki te są rzadko spotykane w żywności pochodzenia roślinnego, a burak jest ich najbogatszym źródłem.
Według dotychczasowych badań, betalainy hamują rozwój komórek raka skóry, płuc i jelita grubego. Przeciwdziałają utlenianiu lipidów, a więc zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania nowotworów. Działają ochronnie na czerwone krwinki, a także wykazują zdolność do przeciwdziałania toksycznym zmianom w układzie sercowo-naczyniowym, które mogą być wynikiem chemio- lub radioterapii. [5]
- Inne
Buraki słyną ze swojego pozytywnego wpływu na krew osób cierpiących na anemię, jednak nie ma na to dowodów naukowych. Buraki nie są bogate w żelazo, ale związki w nich zawarte najprawdopodobniej stymulują proces tworzenia czerwonych krwinek.
Dostępne produkty
-
6,85 zł
Źródła
- Improvement of hypertension, endothelial function and systemic inflammation following short-term supplementation with red beet (Beta vulgaris L.) juice: a randomized crossover pilot study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- http://www.medicalnewstoday.com
- The Effect of Dietary Nitrate Supplementation on Endurance Exercise Performance in Healthy Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- http://naukawpolsce.pap.pl
Dodaj Komentarz