Nazwa łacińska: Tabebuia impetiginosa |
---|
Nalewka z Pau d’arco wzmacnia odporność immunologiczną organizmu oraz niszczy niebezpieczne dla zdrowia drobnoustroje – bakterie, wirusy i grzyby. Zalecana w kuracjach odgrzybiających (grzybice narządowe), nawracających infekcjach (grypa, opryszczka), nowotworach, osłabieniu oraz przewlekłych stanach zapalnych (przerost gruczołu krokowego; zapalenie nerek; pęcherza moczowego; żylaki). Przyśpiesza gojenie ran i owrzodzeń skóry.
Działanie
- Podnosi odporność organizmu
- Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, hamuje rozwój grzybów (w tym drożdżaki Candida)
- Działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo
- Zwiększa liczbę erytrocytów i poziom żelaza we krwi
- Full spectrum® – wyciąg zawiera pełne spektrum substancji aktywnych
Ma właściwości ściągające i przeciwkrwotoczne, zmniejsza wysięki i stany zapalne w obrębie jelit. Wpływa korzystnie na skórę „z problemami”- trądzikiem, łojotokowym zapaleniem i wypryskami.
Wyciąg z Pau d’arco to środek niezwykle pomocny w kłopotliwych infekcjach narządów rozrodczych, wspomaga leczenie opryszczki oraz brodawek płciowych.
Wyciągi z Pau d’arco poprawiają parametry krwi – zwiększają poziom erytrocytów (czerwonych krwinek) oraz znacząco podnoszą poziom żelaza. Pau d’arco chroni wątrobę przed toksynami, obniża poziom cukru we krwi i działa przeciwmiażdżycowo.
Dostępne produkty
Literatura cytowana
- Gómez Castellanos, J. R., Prieto, J. M., & Heinrich, M. (2009). Red Lapacho (Tabebuia impetiginosa)-A global ethnopharmacological commodity? Journal of Ethnopharmacology.
- Ferreira, M. P., & Willoughby, D. (2008). Alcohol consumption: the good, the bad, and the indifferent. Applied physiology, nutrition, and metabolism = Physiologie appliquee, nutrition et metabolisme, 33(1), 12-20.
- Jiménez-González, F. J., Veloza, L. A., & Sepúlveda-Arias, J. C. (2013). Anti-infectious activity in plants of the genus Tabebuia. Universitas Scientiarum, 18(3), 257-267.
- Maggie L Kalev-Zylinska, Matthew J During (2007) Paradoxical facilitatory effect of low-dose alcohol consumption on memory mediated byNMDA receptors. J Neurosci 2007 Sep;27(39):10456-67
- Miranda, F. G. de, Vilar, J. C., Alves, I. A., Cavalcanti, S. C., & Antoniolli, A. R. (2001). Antinociceptive and antiedematogenic properties and acute toxicity of Tabebuia avellanedae Lor. ex Griseb. inner bark aqueous extract. BMC pharmacology, 1, 6.
- Warashina, T., Nagatani, Y., & Noro, T. (2004). Constituents from the bark of Tabebuia impetiginosa. Phytochemistry, 65(13), 2003-2011.
Dodaj Komentarz